Verantwoord Rijden met Je Elektrische Scooter 101

Door JIM VAN DAELE

Nu alle die nieuwe manieren van persoonlijke, elektrische scooters in het hele land op stoom komen, is het belangrijk dat wij als ‘veteranen’ onthouden dat wij diegenen zijn die het goede voorbeeld moeten geven en bijna elke dag een eerste indruk maken. De manier waarop we nu rijden heeft niet alleen invloed op de perceptie van het publiek, maar ook op onze juridische opstelling in talloze publieke en private ruimtes.

Dus wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat onze manier van leven niet alleen legaal wordt beschermd, maar ook wordt aangemoedigd als een manier om een gemakkelijker en meer autovrij leven te leiden? We horen graag ieders inbreng en suggesties in de opmerkingen, maar laten we eerst de basis bespreken.

Volg Je lokale wetgeving


Deze variëren per land en soms ook stad, maar als algemene regel, doe niets wat een voetganger, fiets of scooter niet is toegestaan in een bepaalde situatie. Als je bijvoorbeeld niet op de stoep mag fietsen, mag je daar waarschijnlijk ook niet met je elektrische scooter rijden. Draag altijd alle vereiste veiligheidsuitrusting zoals helmen en verlichting. Veel steden hanteren tegenwoordig een nul-tolerantie als het gaat over hun respectievelijke wetten en zullen dienovereenkomstig boetes uitdelen.

Stoep & voetgangersetiquette

Vergeet niet dat we altijd het trottoir met onze vrienden, de voetgangers, aan het delen zijn!  We moeten altijd respectvol zijn voor hun ruimte en een lagere reissnelheid. Dit betekent dat het onze taak is om onze snelheid en ons pad aan te passen wanneer we voetgangers tegenkomen.

  • Vertraag : wanneer voetgangers aanwezig zijn, vertraag je je snelheid tot een hoge loopsnelheid als je van plan bent ze te passeren.
  • Achterlangs passeren : geef altijd een vriendelijke kennisgeving om de voetganger niet bang te maken of te doen verschieten. Vergeet niet dat onze elektrische scooters erg stil zijn!
  • Ga eromheen : als het verderop druk is, stap dan van je scooter af en loop rond. Het is niet de verantwoordelijkheid van voetgangers of drukte om een pad voor je vrij te maken.
  • Blijf op afstand : scheer nooit te dichtbij mensen of eigendommen. Hoe bekwaam je ook bent, je kunt het onverwachte niet beheersen.
  • Wees voorzichtig bij winkels : rijd nooit te dicht langs deuropeningen. Het komt heel vaak voor dat voetgangers snel uit deuropeningen komen zonder te kijken, en de meeste winkels hebben deuren die uitkomen op de stoep.
  • Oversteekplaatsen, garagedeuren en steegjes: vertragen en beide kanten op kijken vooraleer je aan een van deze plaatsen komt. Chauffeurs verwachten niet dat iemand op het trottoir sneller beweegt dan de loopsnelheid, dus vertraag altijd wanneer je een ruimte nadert die mogelijk autoverkeer heeft.

Laten we het gesprek gaande houden! Wat kunnen / moeten we allemaal doen om zo hoffelijk en veilig mogelijk te zijn tegenover anderen die onze rijruimte delen?

Leave a Comment