Wat is een hoverboard en hoe werkt het?

Door JIM VAN DAELE

Wat Hoverboards echt zijn en hoe ze eigenlijk werken

Het hoverboard, of beter gezegd, elektrische handenvrije zelfbalancerende scooters zijn een van de meest aanlokkelijke geschenken geworden voor tech-liefhebbers, jongeren en ontdekkingsreizigers sinds de introductie in 2015. De hype is zeker gerechtvaardigd omdat hoverboarding je in staat stelt om te leven als in een droom die we allemaal hebben gehad sinds we Marty McFly in 1989 op een ‘hoverboard’ zagen rijden in Back to the Future II.

Hoverboards danken hun recente populariteit aan Hollywood-beroemdheden als Justin Bieber, Whiz Khalifa en Kendall Jenner die zweefden op hoverboards tijdens concerten, op straat en op spraakmakende evenementen. Ze zijn nu verkrijgbaar in allerlei kleuren en tinten inclusief op maat gemaakte graffiti. Ze worden ook geleverd met een reeks accessoires die ze beschermen tegen beschadiging en toevoegen aan hun stijlquotiënt.

Wat is precies een hoverboard?

De moderne avatar van het hoverboard is een zelfbalancerend bord met een platform dat je het gevoel geeft te vliegen. Hoverboards hebben een gemiddelde snelheid van 16 km/u. Eenmaal volledig opgeladen, kunnen ze een afstand van maximaal 24 km afleggen.

Hoewel echte hoverboards niet echt zweven of vliegen, kunnen ze heel leuk zijn om te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is opstappen en het hoverboard begint te bewegen. Je kunt de snelheid, draai en andere factoren regelen door kleine bewegingen van je voeten, benen en romp.
 
Deze zelfbalancerende elektrische scooters blijven rechtop staan met behulp van druksensoren en microprocessors die informatie verzamelen over de kanteling van het bord. Leren hoe je een hoverboard moet gebruiken, kan in het begin wat lastig zijn, omdat je je handen niet kunt gebruiken, maar na wat oefenen (en misschien een paar keer vallen) zoef je met gemak over de straten van je stad.

Zijn Hoverboards eigenlijk Hoverboards?

Dit is een belangrijke verduidelijking: hoverboards zijn niet echt ‘hoverboards’ zoals je in Back to The Future II hebt gezien. In tegenstelling tot de films hebben hoverboards wielen, maar ze zijn nog steeds leuk om te gebruiken met wat fantasie.

De reden dat hoverboards een sensatie bij een groot deel van de avonturiers werden, is dat ze op batterijen werken, in tegenstelling tot skateboards en kickscooters. Dit betekent dat ze zonder veel inspanning van de gebruiker sneller kunnen reizen. Ze zijn ook gemakkelijker te leren gebruiken dan skateboards en spannender dan scooters, en je hoverboardvaardigheden kunnen binnen een paar dagen worden beheerst.

Je moet ook weten dat de niet-zelfbalancerende elektrische scooters zoals kickscooters zijn, maar dan aangedreven door een motor. Ze hebben een stuur, inline-wielen en lijken helemaal niet op het hier besproken zelfbalancerende type.

hoverbiard in actie, maar hoe werkt het

Hoe werkt een Hoverboard?

De geekier kant van jou zou zich vragen kunnen stellen over de technologie achter een zelfrijdend tweewielig platform dat je in evenwicht brengt en balanceert terwijl het een redelijke snelheid bereikt. Dit kleine apparaat heeft verschillende onderdelen die samenwerken om een soepele handenvrije beweging te garanderen. Elk hoverboard heeft deze basiscomponenten, maar er kan een variatie zijn tussen merken en modellen:

 • Wielen: De wielen bevatten elektromotoren en kantel- en snelheidssensoren. De laatste detecteert de RPM van een afzonderlijk wiel en stuurt de informatie naar de gyroscoop en snelheidsregelborden die in het hoofdframe zijn geplaatst, direct naast de wielen.

 • Platform met gyroscoop en snelheidsborden: Wanneer de gyroscoop- en snelheidsregelborden de kantelinformatie en het toerental van de sensor binnen de wielen ontvangen, sturen ze de gegevens naar het moederbord.

 • Moederbord: Het moederbord is als het ware het brein van het hoverboard. Hier berekent de processor in realtime: de status van het bord, de snelheid waarmee het rijdt, de relatieve snelheid en de kanteling van de afzonderlijke wielen (wanneer je draait, hebben beide wielen tegenover elkaar liggende kantels. RPM’s en bewegingen).

 • Batterij: De meeste hoverboards gebruiken 36V 4400mAH-batterijen om te voorkomen dat ze vaak moeten worden opgeladen. Deze componenten combineren om een hoverboard te bouwen met een frame dat in het midden zwenkt.

 • Gyroscoop: De gyroscopen van een hoverboard zijn bedoeld om gegevens van de kantelsensoren in de wielen te ontvangen en deze door te geven aan het moederbord, waardoor uiteindelijk het hoverboard alleen blijft staan. Beide voetsteunen hebben schakelaars onderaan die een infrarood LED-lampje activeren, wat op zich een sensor triggert.

  Terwijl je voeten plat zijn, blijft het lampje branden en laat het moederbord weten dat het niet nodig is om de motoren te laten draaien. Zodra de berijder zichzelf positioneert (naar voren of naar achteren leunend), schakelt de schakelaar het LED-licht uit en de sensor meldt aan moederbord dat het tijd is om de motoren te laten draaien.

 • Motors: De motoren op elk wiel zijn onafhankelijk van elkaar, wat betekent dat ze de wielen in tegenovergestelde richting kunnen bewegen – daarom kun je in cirkels bewegen terwijl je je hoverboard gebruikt. Het hoverboard zal op zijn rechte koers lopen zolang de sensor het LED-licht detecteert.

  Het licht wordt alleen onderbroken als de schakelaar wordt ingedrukt vanwege de verschuiving in lichaamsgewicht. Als iemand naar links draait, activeert zijn voet de schakelaar rechtsvoor, waardoor het rechter wiel naar voren draait, terwijl je linkervoet de schakelaar linksom activeert, waardoor het linkerwiel naar achteren draait.

  Wanneer je naar voren leunt, laat het moederbord de motoren sneller draaien. Dit is in feite bedoeld om het apparaat te laten synchroniseren met je zwaartepunt. Dit eenvoudige maar effectieve concept helpt je om de snelheid en richting van het hoverboard te regelen met je lichaamsgewicht.
uitgelegd: hoe werkt een hoverboard

Zijn Hoverboards gevaarlijk?

Ondanks hun populariteit staan zelfbalancerende scooters om verschillende redenen onder de microscoop – veiligheid is de belangrijkste. We hebben gehoord dat hoverboards oververhit raken of exploderen. Hoewel dit zorgwekkend is, is dit vooral een probleem met goedkoop gemaakte namaak die niet voldoen aan de veiligheidsnormen. De meest voorkomende oorzaak is de slechte plaatsing van de batterij en gebrek aan goede isolatie. Net als de meeste van de beste elektrische scooters, zijn veiligheidscertificeringen nu verplicht voor hoverboards in verschillende landen.

Een ideaal hoverboard heeft lithiumbatterijen en moederborden die tegenover elkaar geplaatst zijn om het risico op oververhitting te verkleinen. Om ervoor te zorgen dat dit niet met jou gebeurt, is het beter om je hoverboard rechtstreeks bij een betrouwbare (online) winkel te kopen. Het zijn niet alleen mechanische problemen; hoverboards staan ook voor de uitdaging om in steden verboden te worden op wegen en trottoirs vanwege verkeersveiligheidsredenen.

Dat komt omdat hoverboards niet worden beschouwd als een manier van vervoer in steden als Antwerpen of Amsterdam. Volgens de wet zijn gemotoriseerde transporten niet toegestaan op trottoirs of wegen. Het is dus veilig om deze alleen op privéterreinen of parken in deze gebieden te berijden. Controleer de relevante wetgeving bij u in de buurt en gebruik altijd veiligheidsuitrusting terwijl je je hoverboard gebruikt om ongelukkige problemen met de wet te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen bij het kopen en gebruiken van een Hoverboard

 1. Probeer een licht hoverboard te kopen zodat je het makkelijk kunt dragen.
 2. Vermijd steile hellingen omdat ze hun efficiëntie kunnen verminderen.
 3. Controleer de lokale wetten over toegestane gebieden voor het gebruik van je hoverboard en de straffen voor het rijden op een hoverboard in gebieden met beperkte toegang.
 4. Hoverboards zijn NIET bedoeld voor kinderen.
 5. Hoe gemakkelijk ze er ook aan wennen, zorg ervoor dat kinderen jonger dan twaalf jaar geen hoverboard berijden.
 6. Voer een grondige controle uit van het merk dat je wil kopen.
 7. Zorg ervoor dat je alleen koopt bij gerenommeerde merken zoals Bluewheel die zich houden aan internationale veiligheidsnormen.
 8. Het duurt enkele uren voordat de Hoverboards zijn opgeladen. Wordt niet ongeduldig of je rit kan voortijdig worden afgebroken.
 9. Veel luchtvaartmaatschappijen staan geen hoverboards toe aan boord. Vraag altijd vooraf naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij.
 10. Pas op voor namaak die grote merken imiteren.
 11. Zorg ervoor dat je hoverboard wordt geleverd met de fabrieksgarantie.
 12. Draag altijd een veiligheidsuitrusting wanneer je op een hoverboard rijdt en vermijd stunts die ernstig letsel kunnen veroorzaken.

Onze Keuze

6.5" Premium Hoverboard Bluewheel HX310s

5/5
Wheelheels Balance Scooter

Wheelheels Balance Scooter, Hoverboard, F-Cruiser

5/5

Wheelheels Balance Scooter, Hoverboard, Offroad Cruiser

5/5

Wat is de toekomst van Hoverboards?

De huidige vorm van het hoverboard heeft verschillende tekortkomingen: kleine wielen en een gevoelige ophanging die op ruw terrein niet veel helpt. Zelfs kleine scheuren in de stoep, oneffen trottoirs en kiezelstenen kunnen je weg belemmeren tijdens het rijden met een hoverboard. Eenvoudig gezegd, hoverboards hebben een naadloos oppervlak nodig om op te draaien. Toekomstige hoverboards kunnen deze situatie aanpakken met grotere wielen en ophanging die de boards verder stabiliseren om offroad-rijden mogelijk te maken.

Er zijn enkele hoverboardfabrikanten zoals Wheelheels in Duitsland die vibratiebestendige carrosserie hebben ontwikkeld, wat betekent dat deze hoverboards bestand zijn tegen de schokken waaraan ze worden blootgesteld. Introductie van de ophanging betekent dat hoverboards worden onderworpen aan een reeks terreinen, wat betekent dat de sensoren een constante stabiliteit moeten hebben, zodat ze het bord in evenwicht kunnen houden.

Er zal ook behoefte zijn aan het introduceren van een stationaire as om de ongelijke versnelling en vertraging veroorzaakt door de voetzolen tegen te gaan. Het belangrijkste probleem bij hoverboard-productie is het batterijsysteem dat zo nu en dan oververhit raakt. Fabrikanten moeten de ideale plaatsings- en installatiemaatregelen voor de batterijen vinden om verdere schade te voorkomen. Hoverboards kunnen ook profiteren van een overladen meldingssysteem.

Zijn Hoverboards geschikt voor jou?

Hoverboards zijn de volgende grote rage in gemotoriseerd transport en ze worden geportretteerd als de coolste gadgets in de stad, wat ze zeker zijn. Het is verbazingwekkend om te zien hoe iemands ingebeelde gadget van bijna drie decennia geleden de realiteit van vandaag is geworden.

Als je van coole gadgets, jaren 80-filmreferenties en avontuur houdt, dan is een hoverboard je perfecte metgezel. Het doel van hoverboards is om je er cool uit te laten zien terwijl je plezier hebt bij het gebruik ervan en dat doel wordt goed wordt gediend.

Leave a Comment